Energiezuinig bouwen

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Energiezuinig bouwen richt zich op het minimaliseren van het energieverbruik van een gebouw, met name voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water, door middel van diverse maatregelen.

Omschrijving

Met energiezuinig bouwen wordt beoogd dat er weinig tot nauwelijks energie nodig is om een comfortabel binnenklimaat te handhaven, onafhankelijk van het seizoen of de weersomstandigheden. Dit draagt bij aan lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu. Energiezuinig bouwen gaat verder dan alleen isoleren; het omvat een totaalaanpak die begint bij een goed ontwerp. Het wettelijk minimum voor nieuwbouw in Nederland is een Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG), waarbij de energiezuinigheid wordt uitgedrukt in een E-peil of EPC-score. Hoe lager dit peil, hoe energiezuiniger de woning. Aspecten zoals de energiebehoefte, het aandeel hernieuwbare energie en het primair fossiel energiegebruik worden hierbij meegenomen.

Belangrijke principes en maatregelen

Energiezuinig bouwen steunt op diverse pijlers. Een cruciaal aspect is het beperken van de energievraag door uitstekende isolatie van vloeren, muren, daken en ramen (bijvoorbeeld met HR++ of triple glas), en een hoge mate van luchtdichtheid om warmteverlies en tocht te voorkomen. Ook de oriëntatie van het gebouw speelt een rol om passieve zonne-energie optimaal te benutten en oververhitting in de zomer te voorkomen door zonwering. Naast het beperken van de vraag, wordt energiezuinig bouwen gerealiseerd door het efficiënt gebruiken van energie en het inzetten van duurzame energiebronnen. Dit kan door installaties zoals warmtepompen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning, en het opwekken van eigen energie met bijvoorbeeld zonnepanelen of zonneboilers. Slim materiaalgebruik en een compacte bouwvorm dragen eveneens bij aan een energiezuinige woning. De Trias Energetica is een veelgebruikte strategie die deze principes combineert: eerst de energievraag beperken, vervolgens zo veel mogelijk duurzame energie gebruiken, en tot slot fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten.

Voordelen van energiezuinig bouwen

Energiezuinig bouwen biedt meerdere voordelen. Allereerst leidt het tot aanzienlijke besparingen op de energiekosten door een lager verbruik en de eventuele opwekking van eigen energie. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar maakt bewoners ook minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw voor een comfortabeler binnenklimaat met gelijkmatige temperaturen, minder tocht en een betere luchtkwaliteit. Op maatschappelijk niveau draagt energiezuinig bouwen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en het behoud van grondstoffen, waarmee het een belangrijke rol speelt in de transitie naar een duurzamere leefomgeving. Tot slot kan een energiezuinige woning een hogere (financiële) waarde hebben en beter voorbereid zijn op toekomstige wet- en regelgeving.

Vergelijkbare termen

Duurzaam bouwen | Passiefhuis | Nul-op-de-meter woning

Gebruikte bronnen: